Printed From:

2016 RIO OLIMPIA – Felkészülési tudnivalók Brazíliába utazóknak

Az olimpiai játékokat 2016-ban Brazília rendezi 2016. augusztus 5. és 21. között, a Paralimpiai játékokat pedig 2016. szeptember 7. és 18. között.

HOL IS VAN BRAZÍLIA?

Brazília a Dél-Amerikai kontinensen fekszik olyan óriási területen, hogy több éghajlati zóna is megtalálható a területén. Az olimpiai játékokat trópusi-szubtrópusi éghajlati övbe eső helyszíneken rendezik. Az olimpia ideje alatt Brazíliába látogató sportolók és utazók a helyi télbe érkeznek. Mindezek az adottságok Brazíliában a hazaihoz képest jelentősen eltérő járványügyi és higiénés helyzetet teremtenek, amelyre a magyar utazóknak érdemes felkészülni, és az utazás előtt legalább 4-6 héttel felkeresni egy Nemzetközi oltóközpontot egészségügyi tanácsért!

MINDEN UTAZÓ SZÁMÁRA AJÁNLOTT VAKCINÁK

Bármilyen utazás esetén alapvető fontosságú, hogy az utazók rutinoltásai legyenek naprakészek: például az MMR (mumpsz-kanyaró-rózsahimlő) és a diphtheria-tetanus-pertussis (torokgyík-merevgörcs-szamárköhögés), illetve a gyermekbénulás elleni immunizáció és az influenza. Az elmúlt évekből még érkezett jelentés például kanyaró és szamárköhögés járványokról Brazíliából. A tetanuszt okozó baktérium pedig bárhol a világon megél a földben és egy apró, banális sérülés elég a megfertőződéshez. Egyénileg, 10 évente egy-egy emlékeztető oltással védekezhetünk ellene.

Az utazók a különböző betegségeket étellel, vízzel, légutakon keresztül vagy egy közvetítő állat közreműködésével kaphatják el.

A LEGTÖBB UTAZÓ SZÁMÁRA AJÁNLOTT VÉDŐOLTÁSOK

Étellel-vízzel, nem megfelelő higiéniás körülmények között terjed a sárgaság (hepatitisz A) és a hastífusz, amelyek Brazíliában folyamatosan okoznak járványokat (un. endémiás betegségek) . Amennyiben szereti kipróbálni a helyi ízeket, kisebb városokba vagy vidékre látogat vagy tömegrendezvényeken vesz részt, érdemes gondolni a megelőzésre. Érdemes előre felkészülni az utazókat érintő hasmenésre is és az útipatikában vény nélkül kapható, a hasmenés tüneteit enyhítő gyógyszert is vinni. Amennyiben az orvosa indokoltnak találja, úticéljától függően írhat fel antibiotikumot arra az esetre, ha Ön megbetegedne.

Térképek:

SZÚNYOGOK ÁLTAL TERJESZTETT BETEGSÉGEK

Brazília területén számos, szúnyogok által terjesztett betegség okozhat megbetegedést. Szúnyog terjeszti a sárgalázat, dengue lázat, Zika vírust és a maláriát. Amennyiben az olimpiai játékok ideje alatt Brasilia vagy Belo Horisonte városában lévő versenyhelyszínekre látogat, vagy utána még utazgatni készül az országban, érdemes gondolni a sárgaláz elleni védekezésre. A sárgaláz elleni védőoltás beadását igazoló Nemzetközi oltási könyv kiállításához speciális képzés szükséges, amely szakértelemmel a Nemzetközi oltóközpontok orvosai rendelkeznek. Kérjük, a sárgaláz elleni védőoltást kizárólag nemzetközi oltóközpontban adassa be!

Attól függően, hogy hová és milyen időszakban utazik és milyen tevékenységet tervez (szabad ég alatt alvás, szabadtéri tevékenységek), szüksége lehet arra, hogy az utazás előtt elkezdje szedni a receptköteles malária elleni gyógyszert, amelyet az utazás ideje alatt és még egy darabig utána is szedni kell.

Szúnyogok terjesztik a dengue lázat és a Zikavírus-fertőzést is, amelyek ellen a szúnyogcsípés elleni szokásos gyakorlati tanácsok betartása javasolt:

 • viseljen kalapot, hosszú ujjú felsőt és nadrágot
 • a használati utasítást betartva alkalmazzon szúnyogriasztó termékeket
 • a magas hatóanyag tartalmú termékek hosszabb védelmet biztosítanak
 • amennyiben napvédő krémet is használ, előbb azt kenje magára, arra fújja a szúnyogriasztót
 • amennyiben gyerekeknél alkalmazza a szúnyogriasztót, kövesse a használati utasítást! A kezükre, szemükbe és szájukba ne kerüljön szúnyogriasztó!
 • létezik szúnyogriasztó szerrel előkezelt ruházat, zokni, csizma és sátor, amely több mosást kibír
 • tartózkodjon és töltse az éjszakát légkondícionált szobában
 • amennyiben olyan helyen alszik, ahol szúnyogok vannak, használjon az ágy köré szerelhető szúnyoghálót.

Jelenleg az országban Zikavírus járvány van. A Zikavírus-fertőzés a várandós nőknél súlyos születési rendellenességgel, a mikrokefáliával (kisfejűség) és vetéléssel hozható összefüggésbe. A várandós nőknek ezért érdemes betartani a további figyelmeztetéseket.

 • Várandós nő (a terhesség bármelyik trimeszterében):
  • amennyiben nem feltétlenül szükséges, ne menjen Brazíliába. Amennyiben partnere elutazik az Olimpiai játékokra, hazatérése után használjanak óvszert vagy tartózkodjanak a házasélettől a várandósság ideje alatt
  • amennyiben feltétlenül szükséges elutazni, ön és partnere keressenek fel egy Nemzetközi Oltóközpontot és szigorúan kövessék a szúnyogcsípések megelőzésére vonatkozó tanácsaikat; használjanak óvszert vagy tartózkodjanak a házasélettől a várandósság ideje alatt
 • Azok a nők, akik terhességet terveznek:
  • utazás előtt keresse fel orvosát vagy egy Nemzetközi Oltóközpontot és ott mondja el, hogy terhességet tervez és beszélgessenek a Zikavírus fertőzés kockázatairól
  • ön és partnere szigorúan kövessék a szúnyogcsípések megelőzésére vonatkozó tanácsokat
 • Azok a férfiak, akiknek partnere várandós, használjanak óvszert vagy tartózkodjanak a közösüléstől, az orális- és anális szextől a várandósság ideje alatt.

 

A besatírozott terület a sárgaláz és a malária fertőzés által érintett területeket jelöli. Az adatok forrása: Centers of Disease Control and Prevention: Wilson ME et al. Clinical Infectious Diseases (2014). 3. http://www.health.gov.au/yellowfever

AMIT NÉHÁNY UTAZÓNAK ÉRDEMES MEGFONTOLNIA

Azok az utazók gondoljanak a veszettség megelőzésére, akik az utazás során városoktól távoli helyeken szabadtéri tevékenységeket (sátrazás, barlangászat) terveznek; állatokkal vagy állatok körül dolgoznak (pl. állatorvosok vagy kutatók); hosszabb túrákat terveznek vagy elköltöznek Brazília eldugott, távoli tájaira; gyerekek, mert ők szívesen játszanak állatokkal és hajlamosak elfelejteni, hogy jelezzék, hogy megharapta őket valami, és mert náluk nagyobb az esélye egy harapásnak a fejen vagy a nyaki régióban.

A tömegrendezvények kedveznek a cseppfertőzéssel terjedő légúti betegségeknek, ezek közül az influenza és a járványos agyhártyagyulladás ellen lehet védőoltással védekezni.

Brazíliában július és augusztusban van az influenzaszezon. Sajnos a déli féltekén használatos influenza elleni vakcina nálunk még nem elérhető. Az az utazó, aki az elmúlt években nem kapott influenza elleni védőoltást, kérheti az előző szezonról megmaradt oltóanyagot, mert abban egy törzs megegyezik a déli féltekén használatos influenza elleni vakcinában lévő törzzsel – ez ellen védettséget fog nyújtani.

Brazíliában endémiás betegség a C csoportú meningococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladás, amely védőoltással megelőzhető fertőzés.

Térkép

Amennyiben előfordulhat, hogy új partnerrel él szexuális életet, ha tetoválást vagy új testékszert készül csináltatni, vagy ha orvosi beavatkozása lesz és 30 évesnél idősebb, érdemes gondolni a testnedvekkel, vérrel, ürülékkel terjedő hepatitis B elleni védekezési lehetőségekre.

Hepatitis B

http://www.cdc.gov/travel-static/yellowbook/2016/map_3-04.pdf 

Ötletek a biztonságos tartózkodáshoz Brazíliában

 • Biztonságos helyeken egyen és igyon
 • Tartózkodjon az állatokról
 • Előzze meg a csípéseket
 • Kerülje a testnedvek cseréjét

Ne feledje!

 • főzze meg,
 • forralja fel,
 • hámozza meg,
 • vagy felejtse el!

Kanyaró

http://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/burden/vpd/surveillance_type/active/measlesreportedcasesbycountry.pdf

Szamárköhögés

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4619034/

SPHU.MIS.16.05.0008