Printed From:

 

 

Védőoltások az utazás előtt

A WHO Védőoltási Stratégiai Tanácsadó Testülete a rendelkezésére álló tudományos eredmények alapján úgy döntött, hogy módosítja a sárgaláz elleni védőoltásokra vonatkozó ajánlást.

Életre szóló védelem egyetlen sárgaláz oltás után

2016. június 11 után már nem lesz szükség a sárgaláz elleni oltás 10 évenkénti ismétlésére, mert a védőoltás egyetlen adagja élethosszig tartó védelmet biztosít függetlenül attól, hogy mikor történt az oltás. A nemzetközi oltási könyvbe a 2016. június 11 után beadott sárgaláz elleni oltás érvényességéhez a „life of a person vaccinated”(az oltott élete végéig) bejegyzés kerül.

A 2016. június 11 előtt beadott sárgaláz oltások beadását bizonyító nemzetközi oltási könyvben nincs szükség az érvényesség megváltoztatásának bejegyzésére.

A módosítás csak azokra a nemzetközi utazókra vonatkozik, akiknél eddig a belépés feltétele a sárgaláz elleni érvényes oltási igazolás felmutatása volt. Az oltás és újraoltás idejéről saját hatáskörben döntenek azok az országok, ahol a sárgaláz terjedésének fennáll a lehetősége.

Az Országos Epidemiológiai Központ az 2016. július 8-án megjelent Epinfo, Epidemiológiai Információs Hetilapban foglalta össze a változásokat. További információért olvassa el az Epinfo, 23. évfolyam 25-26. számát.

Forrás: Epinfo, 23. évfolyam 25-26. szám, 2016. július 8.
Letöltve: 2016. július 25.
http://www.oek.hu/oek.web?to=839&nid=41&pid=17&lang=hun

Kód: SPHU.STAMA.16.07.0014
Lezárás dátuma: 2016. augusztus 25.

ÚJDONSÁG!

Miért várna az első harapásig? Megelőzésként is kérheti a veszettség elleni védőoltást! Kérdezze háziorvosát a védekezés lehetőségeiről!

A veszettség napjainkban is az egyik legveszélyesebb vírusfertőzés, amely állatról emberre terjed. 2013 folyamán, több veszettségmentes év után újra laboratóriumi vizsgálattal azonosított veszett állatokat találtak Magyarországon. A fertőzés minden esetben halálos lenne, de ma már védőoltással megelőzhető.

Eddig Magyarországon elsősorban arra volt lehetőség, hogy az államtól azok kapjanak védőoltást, akiket már megharapott vagy megmart veszettséggel fertőzött állat, valamint azok, akik munkakörüknél fogva veszélyeztetettek (pl. állatorvos).

Ma már nincs ilyen korlátozás, a védőoltás receptre kapható a gyógyszertárakban és ezáltal lehetőség nyílt a megelőzésre: még a veszett állattal való találkozás előtt kialakítható a védelem.

Ha Ön szoros közelségben él a természettel, vagy olyan helyre utazik, ahol nagyobb esélye van annak, hogy veszett állattal találkozzon, javasoljuk, hogy konzultáljon kezelőorvosával a védekezésről.