Printed From:

Termékek

A védőoltásokról

Száz évvel ezelőtt a halálozások okait világszerte – még a fejlett országokban is - fertőző betegségek között találták meg. Ma a védőoltásokkal számtalan fertőző betegséget előzhetünk meg.
Az oltóanyagok olyan biológiai termékek, amelyek teljes baktériumból vagy vírusból, annak építőelemeiből (poliszacharidok, proteinek) vagy az általuk kiválasztott anyagokból (toxinok) állíthatók elő. Ezeket megfosztották betegségokozó képességüktől, de meghagyták bennük az immunválaszt serkentő képességüket.

A legfontosabb vakcinatípusok:

 1. 1. Élő, gyengített vakcinák

  A kórokozó betegség-okozó képességét lecsökkentették, így a védőoltás a természetes fertőzést utánozza annak veszélyei nélkül.

  Példák: mumpsz, kanyaró, rubeola és sárgaláz

 2. 2. Elölt kórokozókat tartalmazó vakcinák

  Az elölt kórokozókat tartalmazó vakcinák előállítása során a kórokozót fizikai vagy kémiai kezelésnek vetik alá, hogy megszüntessék szaporodó- és fertőzőképességét. Ezt azonban anélkül teszik, hogy ez az eljárás megváltoztatná a kórokozó immunválaszt kiváltó képességét. Az elölt vakcina előállításához a teljes kórokozót, vagy annak csupán egy részét használják fel.

  Példák: diftéria, tetanusz, szamárköhögés, agyhártyagyulladás, hastífusz, influenza, veszettség, gyermekbénulás, fertőző májgyulladás

 3. 3. Rekombináns vakcinák

  Ezt az oltóanyagot géntechnológiával állítják elő. A védőhatás kialakításáért felelős gént egy ártalmatlan sejtbe juttatják, azzal termeltetik meg. A vakcina antigének létrehozásához állati sejteket vagy élesztőket használnak.

  Példák: B típusú fertőző májgyulladás

Kedves Látogató,

a teljes termék oldal és a termékek listájának megtekintéséhez bejelentkezés szükséges.

A bejelentkezéshez kattintson ide.
Amennyiben még nem regisztrált, ide kattintva megteheti.