Printed From:

Tévhitek a mellékhatásokról 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a védőoltások sokkal biztonságosabbak, mint a legtöbb gyógyszer. A közvélemény mégis erősen megosztott az oltásokról és a gyógyszerekről alkotott véleményét tekintve. A gyógyszerek alkalmazása jóval elfogadottabb az emberek szemében, noha a gyógyszereknek jelentős mellékhatásaik vannak.

Az oltások mellékhatásai

Szisztémás vagy helyi mellékhatások 

A szisztémás mellékhatások: enyhe láz, fáradtság vagy levertség.

Ezek magyarázata: az immunrendszer úgy reagál, mintha egy fertőző betegséggel küzdene. A küzdelem hatására olyan belső vegyi anyagok szabadulnak fel, amiknek éppen az a céljuk, hogy a betegség leküzdésében segítségünkre legyenek. Ezért érezzük magunkat fáradtnak, ezért kell pihennünk, hogy támogassuk szervezetünket. Így a szervezet több energiát tud a gyógyulásra fordítani, a láz pedig gátolja a kórokozók többszöröződését. A védőoltás esetében ezek a tünetek néhány óráig tartanak mindössze. Kezelésre nincs szükség, egy egyszerű lázcsillapító már megteszi.

A helyi mellékhatások: fájdalom, bőrpír, duzzanat.

Ezek a mellékhatások majdnem minden tűszúrásnál előfordulhatnak, hiszen ugyan minimálisan, de kárt tesznek a helyi szövetekben. Különösebb szövődmények nélkül, napokon belül gyógyulnak.

Egyéb szokatlan mellékhatások

Hallani időnként a sajtóban, hogy bizonyos ritka betegségek kialakulásáért, amelyekre az orvostudomány nem talált még magyarázatot, az oltásokat teszik felelőssé. Ilyen volt az autizmus a 90-es években, a hirtelen csecsemőhalálozás a 2000-es években vagy legutóbb a magyar H1N1 védőoltás által okozott bénulásos esetek.

Tény, hogy több milliárd embert oltanak be évente. Annak lehetősége - habár nem ok-okozat összefüggésben - természetesen fennáll matematikailag is, hogy valakinél az oltás beadását követően felfedeznek egy magyarázattal nem rendelkező betegséget. Ha az illető addig látszólag egészséges volt, az oltás lehetséges okként azonnal felmerül.

A valóság ennél jóval összetettebb. Ezek a nagyon ritka betegségek 1 millió beoltott közül egynél fordultak elő, tehát annyira ritkán, hogy nincs statisztikai alap ok-okozat összefüggést bizonyítani vagy cáfolni.

A nem beoltás viszont olyan bizonyított egészségügyi kockázattal jár, hogy ezt már érdemes kikerülni és kérni az oltást.

A WHO szerint semmilyen oltásról nem lett eddig kimutatva, hogy bármilyen maradandó károsodást okozna a beoltottak egészségi állapotában.