Printed From:

AZ OLTÓANYAGOK ÉRTÉKE

“ Az immunizálás egy nagyszerű közegészségügyi sikertörténet. Több millió gyermek életét mentette meg, milliók számára biztosította az esélyt a hosszabb, egészségesebb életre, és nagyobb esélyt adott arra, hogy tanulhassanak, játszhassanak, írjanak és olvassanak, és szabadon mozoghassanak, szenvedés nélkül. ”

Nelson Mandela
Nobel békedíjas, 1993

 

AZ OLTÓANYAGOK ÉLETEKET MENTENEK

Száz évvel ezelőtt a fertőző betegségek jelentették a fő halálokot világszerte, még a legfejlettebb országokban is. Ma rengetegféle oltóanyag áll rendelkezésre több mint 26 különböző fertőző betegség megelőzésére – és már fejlesztés alatt állnak az új oltóanyagok még további betegségek megelőzéséhez.

Az oltóanyagok következetes és elterjedt használata bizonyítottan sikeres a betegségek megelőzésében, illetve akár megszüntetésében is. 1980 előtt a feketehimlő a világ népességének 60%-át fenyegette, és négy fertőzött beteg közül egy bele is halt, amíg egy oltási kampánnyal sikerült teljesen kiküszöbölni. 2000 és 2006 között a kanyaró által okozott halálesetek száma közel 68%-kal csökkent, és egyes régiókban már közel áll ahhoz, hogy a betegség teljesen eltűnjön.

A tiszta és biztonságos ivóvíz kivételével semmilyen más emberi erőfeszítés nem vetekszik az immunizálással a fertőző betegségek megelőzésében és a halálozási arány csökkentésében.

 

AZ OLTÓANYAGOKKAL PÉNZ TAKARÍTHATÓ MEG

Az oltóanyagok nyilvánvalóan megelőzik a halálozást és a szenvedést, de egyúttal pénzt is takarítanak meg. Az oltás az egyik leginkább költséghatékony egészségügyi befektetés.

Az Egyesült Államokban elvégzett költség-előny-elemzés szerint egy adag oltóanyagba befektetett minden dollár 2-27 dollár megtakarítást eredményez az egészségügyi kiadások tekintetében. A feketehimlő eltörlése önmagában több mint 3 milliárd dollár megtakarítást hozott az Egyesült Államoknak 1983 és 1994 között. Az előnyök ugyanilyen szembe ötlők, ha a jövőt nézzük.

Miután az immunizálás elősegíti a betegség terjedésének megakadályozását, számos embert óv meg a betegségtől és a haláltól.