Printed From:

Cégeknek, vállalatoknak szóló információk az influenzáról

MUNKÁLTATÓK részére

Az influenzafertőzés okozta kellemetlenségek védőoltással megelőzhetőek

Az influenza óriási direkt és indirekt károkat okoz a vállalatok számára

Az influenza által okozott direkt károkat a betegszabadság okozza, mert a betegség első két hetét a munkáltatónak kell fizetnie. A közvetett károkért a munkavállaló betegsége miatti termelékenység-csökkenés tehető felelőssé.

Ha a dolgozó mégis úgy dönt, hogy betegen is felkeresi a munkahelyét, megnő az esély arra, hogy megfertőzze a többi kollégát.

Fokozott veszélynek vannak kitéve a sok személlyel érintkező dolgozók (pl. az irodaházak, nagyüzemek, bevásárlóközpontok személyzete, ügyfélszolgálat dolgozói, stb.), valamint azok, akik a szabadban dolgoznak (pl. a közterület-fenntartók, építőipari dolgozók, stb.) az állandó hőmérséklet-ingadozás és a nedvesség miatt. Az influenzafertőzés okozta kellemetlenségek védőoltással megelőzhetőek. 

A vállalat számára olcsóbb megelőzni a betegséget, mint fizetni a betegszabadságot, és tárt karokkal nézni a termelékenység csökkenését

A korai oltást azért ajánljuk, mert ilyenkor még ritkák a légúti fertőzések. Később az egyéb fertőzések miatt gyakran tolódik az oltás beadása, míg végül késő lesz. A másik ok, amiért fontos az oltást minél előbb beadatni az az, hogy a teljes védelem kialakulásához három hét szükséges.

Gyakorlati előny a vállalat számára, hogy a megvásárolt oltás nem adóköteles juttatás, hanem elszámolható ráfordításként kezelendő. (1995. évi CXVII. törvény – SZJA 8. A nem pénzben kapott juttatások közül adómentes: 8.39. a kifizető által biztosított védőoltás)

Mivel az aktív felnőttek nagyon elfoglaltak, a munkán és családon kívül nem jut idő arra, hogy elmenjenek a háziorvoshoz, majd a gyógyszertárba, ezt követően ismét a háziorvoshoz, hogy beadassák az oltást. Ezt a folyamatot könnyítik meg a vállalati oltási kampányok. Ha a vállalat rendelőjében az oltás hosszabb ideig is elérhető, több alkalom nyílik a dolgozó beoltására, ami fontos közegészségügyi hasznot is jelent.

 

MUNKAVÁLLALÓK részére

Az influenzafertőzés okozta kellemetlenségek védőoltással megelőzhetőek

Évente a lakosság 5-10 százaléka lesz influenzás

Az influenzát lábon kihordani nem szerencsés.

Az influenzás beteg ugyanis a levertség, fej- és izomfájdalmak miatt egyrészről rosszabbul és figyelmetlenebbül dolgozik, másrészről megfertőzheti a kollégákat is, amivel a károk is megsokszorozódhatnak.

Ezen túlmenően a beteg felnőtt megfertőzheti gyermekeit és idős szüleit. A betegség idejére járó táppénz jóval kevesebb, mint a fizetés. Ennek összege maximum bruttó 6200 Ft/nap, amelyről a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997/LXXXIII. törvény 48.§ (8) bekezdése rendelkezik.

Amennyiben a vállalat biztosítja munkavállalói számára az influenza elleni védőoltást, a fenti érvek figyelembevétele mellet érdemes élni ezzel a lehetőséggel. A beoltott felnőtt nem kapja el az influenzát, és nem fertőz meg senkit, valamint elkerüli a kezeléssel járó tetemes költségeket is.