Printed From:

Az alaptalan előítéletek gátolják az influenza elleni védekezést

A magyarok négyötödét bizalmatlansága tartja távol a védőoltásoktól

A magyarok négyötöde előítéletei miatt mond nemet az influenza elleni védőoltásra, ez a legfőbb oka annak, hogy nemzetközi összehasonlításban is rendkívül alacsony az oltással védettek aránya. Az év elején jelentős médiavisszhangot kaptak bénulásos megbetegedések, melyeket akkor a védőoltásokkal hoztak összefüggésbe. Az ÁNTSZ most kiadott éves jelentésében is kitér ugyanakkor arra, hogy az azóta lefolytatott vizsgálatok alapján ezek a hírek megalapozatlanok voltak. Egyértelműen megállapították, hogy nem bizonyítható a kapcsolat az influenzaoltások és a bénulásos tünetek között. A Vakcinagyártók Országos Szövetsége ezért is kéri a média és a közszereplők támogatását abban, hogy a lakossághoz megalapozott, hiteles információk jussanak el az oltások, és az általuk megelőzhető betegség kockázatairól, hiszen az influenzaoltások világszerte százezrek életét menthetik meg évente.

Alacsony az érdeklődés a védőoltások iránt

Egy közelmúltban elvégzett felmérés szerint a magyarok négyötöde azért nem oltatja be magát influenza ellen, mert negatív kép alakult ki benne az oltásokról, tart a mellékhatásoktól, nem bízik a vakcinák biztonságosságában. Bár a félelmeket a tények nem igazolják, különösen az oltással elkerülhető betegség kockázatait is mérlegelve, az előítéletek meghatározó szerepet játszanak abban, hogy Magyarországon a lakosság influenza elleni védettsége nemzetközi összehasonlításban is rendkívül alacsony.

A WHO és a magyar hatóságok nemzetközi kutatások eredményeire hivatkozva évek óta szorgalmazzák a beoltottsági arány jelentős növelését, hiszen a lakosság 70 százalékának beoltása mellett az influenzajárvány, és a szövődményekkel járó tragédiák elkerülhetőek lennének.

A Vakcinagyártók Országos Szövetsége üdvözöl minden olyan hiteles és független orvosi vizsgálatot, amely az oltóanyagok biztonságosságát hivatott ellenőrizni, és segít eloszlatni az oltások körüli bizalmatlanságot. Az oltás lehetséges kockázatai ugyanis eltörpülnek az influenza kockázataihoz képest, amelynek szövődményeiben Magyarországon is több száz ember hal meg évente.