Printed From:

Az influenza oltások rövid története

Az influenzavírus valószínűleg már az emberiség megjelenése előtt létezett, de az első írásos emlék i.e. 412-ből származik. A betegség tömeges elterjedése Európában a XVI. századtól dokumentálható. Az orvostudomány 1933-ban fedezte fel a vírust. Hamarosan megkezdődtek a kutatások, az évtized végére pedig már sikerült a vakcina előállítása. A rendszeres vakcina gyártás a 40-es évek végén kezdődött.

Louis Pasteur

Az elmúlt 50 évben több milliárd adag influenza elleni oltóanyag került felhasználásra. A vakcina biztonságosságáról eközben hatalmas tudásbázis alakult ki. Ebből megállapítható, hogy az influenza elleni vakcinák nagyon biztonságosak. Míg az influenzában tízmilliók haltak meg az elmúlt fél évszázadban, addig a vakcinák milliók életét mentették meg.

Újdonság a védőoltások terén

Magyarországon van választék az oltások terén: jelen vannak a legfontosabb nemzetközi vakcina gyártók, valamint van helyi gyártó is. Napjaink legnagyobb újdonsága a mikrotűs influenza vakcina, melynek legfontosabb előnye, hogy az eddig megszokott, izomba történő beadás helyett a bőr felszínébe juttatja az oltóanyagot.

Mi teszi egyedivé a mikrotűs oltást?

Mivel a bőr aktív szereplője az immunrendszernek, rengeteg immunsejt, ér és nyirokcsomó van a közvetlen közelben, ahonnan könnyebben, gyorsabban kerül az oltóanyag az immunrendszer „figyelmébe”, így kevesebb hatóanyaggal éri el ugyanazt a hatást: a beadásra kerülő oltóanyag térfogata csak egyötöde a hagyományos influenza elleni oltásokhoz viszonyítva. Mivel a tű mérete tízszer kisebb, mint a hagyományos, izomba történő beadáshoz használatos tűk, az új oltás külsőre is „barátságos”. Sokan épp beteg-barát külleme miatt találták elfogadhatónak, holott a hagyományos tűvel rendelkező vakcinát nem fogadták volna el.