Printed From:

Megjelent az utóbbi 20 év első és egyetlen, a felnőttek védőoltásaival foglalkozó tankönyve!

Az eltelt 30-40 év hihetetlen fejlődést hozott a védőoltások terén. Új tudományág jött létre: a vakcinológia, mely a védőoltások elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik. A vakcináció messze nem annyira kézenfekvő prevenciós eszköz felnőttkorban, mint gyermekkorban. Számos felmérés igazolja, hogy a világhálón elérhető rengeteg információ ellenére az emberek a háziorvostól várnak útmutatást védőoltásokkal kapcsolatban is. A könyv szerzői a szakma elismert szakemberei. Reményeink szerint kézikönyvünk ott lehet minden kolléga könyvtárában, segítve eligazodni a védőoltásokkal kapcsolatos legalapvetőbb ismeretekben, hogy a felnőttek is a jelenleginél szélesebb körben részesülhessenek a védőoltások nyújtotta potenciális előnyökből.

A könyv fogyasztói ára: 3600 Ft

A tankönyv megrendelhető:

az alábbi helyszíneken személyesen,
a Medicina könyvkiadó honlapján,
emailen
10% kedveménnyel.
 

Beleolvasok a könyvbe

Beköszöntő

Magyarországon a gyermekkori vakcináció példamutatóan jó hatékonyságú, ugyanakkor – más országokhoz hasonlóan – a felnőttkori vakcináció messze elvi lehetőségei alatt marad. Ennek egyik fő oka az orvostársadalom és persze a laikusok ismeretanyagának hiánya a vakcinációval, annak indikációjával, hatékonyságával kapcsolatban. A védőoltásokról magyar nyelven színvonalas szakkönyv utoljára két tanítómesterem – Nyerges Gábor és Budai József professzorok – tollából jelent meg sok éve. A felnőttek oltásaival azonban az a kiadvány sem foglalkozott, így – reményeink szerint – ez a könyv hiánypótló lehet.

Régen túl vagyunk már azon, hogy a védőoltások ügyét kizárólag „gyermekügyként” lássuk. Nyilvánvaló, hogy az évről évre elérhető újabb prevenciós lehetőségek nemcsak a kicsiknek, hanem éppen a felnőtteknek, egyes krónikus betegséggel küzdőknek is fontos egészségesélyt adhatnak.Nincs olyan életkor, élethelyzet, melyben ne lehetne az évről évre bővülő oltóanyag-választékból személyre szabottan megelőzési lehetőséget ajánlani egészséges fiatalnak, szívbetegnek, krónikus betegnek, idősnek, utazónak.

Az eltelt 30–40 év hihetetlen fejlődést hozott a védőoltások terén. Új tudományág jött létre: a vakcinológia, mely a védőoltások elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik. Számos felmérés igazolja, hogy a világhálón elérhető rengeteg információ ellenére is az emberek a háziorvostól várnak tanácsot, útmutatást védőoltásokkal kapcsolatban is. Reményeink szerint kézikönyvünk ott lehet minden kolléga kiskönyvtárában, segítve eligazodni a védőoltásokkal kapcsolatos legalapvetőbb elvekben, ismeretekben, alkalmazási szabályokban.

Fél évszázada azért kezdtünk oltásokat adni, hogy leküzdjük a járványosan terjedő fertőzéseket. Mára a helyzet döntően megváltozott – ma azért oltunk, hogy egészségesek maradhassunk. Célunk az is, hogy megőrizhessük a törékeny egyensúlyon függő, de éppen a védőoltásoknak köszönhetően igen kedvező járványügyi helyzetünket. Össze kell tehát fognunk, meg kell győzzük a hozzánk fordulókat arról, hogy a védőoltások biztonságosan, hatékonyan segítik egészségünk megőrzését.

A védőoltásokkal egyidősek a védőoltásokat ellenző nézetek is – ezek időről időre nagyjából ugyanazt a tucatnyi tévhitet és kételyt fogalmazzák meg évtizedek óta. Igen fontos, hogy minden oltó orvos ismerje ezeket, fel legyen készülve hiteles, közérthető, tényeken alapuló információt adni a hozzá fordulóknak.

Ugyanakkor azt is világosan kell látni, hogy – hasonlóan az orvoslás más területeihez – a védőoltásokkal kapcsolatban is az érzelmi hozzáállás, az orvosba vetett bizalom kulcskérdés.

Hitelesen az tud érvelni a védőoltások mellett, aki saját maga is jó példával elöl járva oltva van…

Budapest, 2014. május 30. Mészner Zsófia

Medicina Könyvesbolt Budapest (Üllői út)

1091 Budapest Üllői út 91/A.; Tel: (1) 2153786

Telefon: (1) 215-3786

E-mail: medicinakonyvesboltbp@medicinazrt.hu

Medicina Könyvesbolt Budapest (Baross)

1088 Budapest, Baross u. 21.

Telefon: (1) 317-0931

E-mail: medicina@mail.datanet.hu

Medicina Könyvesbolt Debrecen

4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.

Telefon: (52) 423-855

E-mail: medicinadebrecen@gportal.hu

Medicina Könyvesbolt Pécs

7624 Pécs, Szigeti út 12.

Telefon: (72) 536-001/31720

E-mail: pecsmedicina@gmail.com

Medicina Könyvesbolt Szeged

6720 Szeged, Tisza L. krt. 48.

Telefon: (62) 420-418

E-mail: bolt@medicinaszeged.t-online.hu

Medicina Kereskedelmi osztály és Bemutatóterem

1139 Budapest, Petneházy u.34-36.

Telefon: (1) 302-6293 vagy (1) 302-6288

E-mail: kerosztaly@medicinazrt.hu