Printed From:

Fontosabb tudnivalóK AZ influenzáról

 

Mikor ajánlott kérni a védőoltást?

Az oltóanyagot ajánlott olyan gyorsan igényelni, amilyen gyorsan csak elérhető a patikai forgalomban. Idén ez már október elejétől lehetséges. Ugyanis a védettség kialakulásához néhány hétre van szükség.
Az oltóanyag mielőbbi beadásának másik előnye, hogy még nincs itt a nátha szezon, tehát több esély van, „egészségesen” beoltatni magunkat.
Az elmúlt több tíz év tapasztalata azt mutatja, hogy az influenza vírus által okozott fertőzések január végén, februárban terjednek el, tehát a járványügyi helyzet függvényében nem késő még januárban sem igényelni a védőoltást, a halogatás itt sem a nyerő stratégia.

Kinek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Az USA-ban, a legegyszerűbb az ajánlás, ott mindenkinek javasolják a védőoltást.

Európában és Magyarországon ennél egy fokkal árnyaltabb a javallati kör, itt az orvosi szempontból leginkább veszélyeztetett csoportok jogosultak a térítésmentes védőoltásra, de ezek mellett van néhány jól meghatározott csoport, akinek kifejezetten javasolt a védőoltás, akkor is, ha az nem térítésmentes.

A térítésmentes influenza elleni védőoltásra a következő csoportok jogosultak:

bármilyen krónikus beteg (pl. hipertóniás, cukorbeteg)
terhes asszonyok, egészségügyi dolgozók
60 év felettiek

További hasznos információt az alábbi honlapon talál:
http://www.oek.hu/oek.web?to=838,1211,1670,1950&nid=1057&pid=1&lang=hun, valamint tanácsoljuk, hogy az itt elérhető lakossági tájékoztatókat is olvassák el az érdeklődők.

Az egészséges felnőttek csak térítés ellenében igényelhetik védőoltást, mégis ajánlott nekik a következő helyzetekben:

kicsi gyerek van a családban, akit még nem lehet oltani,
krónikus beteg van a családban, akit ezáltal is védünk,
tudja magáról, hogy érzékenyebb a légúti fertőzésekre,
egyéb családi, társadalmi vagy akár gazdasági számításokból, amikor nem éri meg betegnek lenni,
munkahelyi elkötelezettségekből adódóan.

Talán ma nem illik erről beszélni, de ez egyfajta szolidaritás is azokkal az emberekkel, akik számára halálos kimenetelű is lehet egy influenza fertőzés. Ugyanakkor a védőoltás minden esetben olcsóbb, mint a betegség kezelése és az egyéb indirekt költségek, egyébként ez az oka annak, hogy több vállalat is biztosítja dolgozóinak az influenza elleni védőoltást.

Mennyire biztonságos az influenza elleni védőoltás?

Az influenza elleni védőoltás előállítása nemzetközi szinten a negyvenes évektől, nálunk pedig 1965 óta történik, tehát több mint fél évszázados tapasztalat áll rendelkezésre.

El lehet mondani röviden és egy szóban, hogy az influenza elleni védőoltás biztonságos.

Eddig több milliárd influenza elleni védőoltás került beadásra világszinten. A legtöbb országban, mint Magyarországon is folyamatosan követik az esetleges mellékhatásokat, ezért történhetett meg, hogy a nemzetközi fórumok a terhes asszonyokra is ki tudták terjeszteni a javallati kört, ami csak akkor lehetséges, ha az adott gyógyszer, ez esetben influenza elleni védőoltás teljesen biztonságos.

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Az alábbi összefoglaló táblázat is az Országos Epidemiológiai Központ honlapján érhető el (www.oek.hu ):

TÜNET MEGFÁZÁS INFLUENZA
láz nem jellemző, és ha kialakul, akkor alacsony (38oC alatti) gyakori, és gyakran magas láz (38oC felett)
izom és végtagfájdalom ritka gyakori
kimerültség és általános fáradtság ritka gyakori
fejfájás gyakori gyakori
nátha majdnem mindig gyakori, de kis jelentőségű tünet
tüsszentés majdnem mindig gyakori, de kis jelentőségű tünet
könnyezés gyakori kis jelentőségű tünet
a torok irritációja majdnem mindig kis jelentőségű tünet
köhögés gyakori gyakori

A legnagyobb különbség viszont a szövődmények és az esetleges halálos kimenetelek gyakorisága. A nátha nem halálos betegség, az influenzának viszont évente több százezer áldozata van, valamint még több kórházi kezelésre szoruló súlyosabb lefolyású formája.

Hol lehet igényelni az influenza elleni védőoltást?

A térítésmentes védőoltásra jogosultaknak nincs egyéb tennivalójuk, mint elmenni a háziorvosukhoz. Az ÁNTSZ megszervezi a védőoltások eljuttatását egészen az orvosi rendelőkig, így a betegek egyszerűen, minden egyéb utánajárás nélkül juthatnak hozzá a védőoltáshoz.

A térítésmentes oltásra nem jogosultaknak nehezebb a feladatuk. Az influenza elleni védőoltás receptköteles, tehát első lépésben szükség van egy receptre, amit a háziorvos vagy üzemorvos szokott felírni, de bármilyen orvos fel tudja írni a védőoltást. Második lépésben az oltást ki kell váltani egy patikából, majd vissza kell jutni egy orvoshoz, aki beadja az oltást. Mindez akár egy fél napba is kerülhet, így nem csoda, hogy az aktív felnőttek körében az átoltottság nagyon alacsony.

Szerencsésebbek az olyanok, akik olyan vállalatoknál dolgoznak, amelyek biztosítják dolgozók részére az influenza elleni védőoltást. Nekik a vállalat üzemorvosa adja be a vakcinát, akár a munkahelyen is, ha a feltételek ezt lehetővé teszik.